Jdi na obsah Jdi na menu
 


O plemenu

STANDARD PLEMENE - BOSTON TERRIER

Standard F.C.I. č.140

Země původu: USA

Skupina: IX. - společenská plemena

Celková charakteristika: Boston terrier je velmi živý, inteligentní pes s hladkou srstí, krátkou hlavou, dobře stavěný, kvadratický a celkově dobře vyvážený pes. Barvy černé nebo žíhané s rovnoměrně rozloženými bílými znaky. Hlava je v poměru k velikosti psa a výraz naznačuje vysoký stupeň inteligence. Žádný znak by neměl být tak výrazný, aby pes působil nevyváženě. Boston terrier je kompaktní, který má působit dojmem síly, rozhodnosti a živosti, má být uvolněný a půvabný.

Povaha: Temperamentní, veselý, nebojácný psík.

Hlava: Mozkovna je kvadratická, nahoře plochá, bez záhybů, líce hladké, obočí strmé, úhel mezi čelem a nosem dobře ohraničený. Čenich je krátký kvadratický, široký a hluboký v poměru k mozkovně, bez záhybů a vrásek, jeho délka je menší než šířka a hloubka. Nesmí přesáhnout třetinu délky mozkovny, rovnoměrně široký a hluboký po celé délce až ke špičce nosu, rovnoběžný s mozkovnou. Nos je černý, široce otevřené nosní dírky s vyznačenou linií mezi nimi. Čelisti jsou široké, hranaté s pravidelnými zuby. Pysky jsou dostatečně hluboké, aby dostatečně kryly zuby, ale ne visací. Při zavřené tlamě nesmí být viditelné zuby.

Zuby: Skus je předsunutý, těsný předkus, volný předkus nebo rovný skus. Nůžkový skus je nesprávný. Zuby jsou kolmo zasazeny v čelisti a přední zuby tvoří rovnou linii.

Oči: Oči jsou daleko od sebe, velké kulaté, tmavé barvy, bystrého výrazu. Jsou posazené do čtverce v lebce a venkovní koutky jsou v linii s lícemi při pohledu ze předu.

Uši: Vzpřímené, přirozené, přizpůsobené tvaru hlavy a umístěné na kraji lebky, aby tvořily čtverec s očima.

Krk: Délka krku musí ukazovat vyváženost celého psa, je lehce klenutý, nesoucí hlavu vznešeně a plynule přechází k lopatkám.

Tělo: Hluboký hrudník, dostatečně široký, klenutá žebra, lopatky svými vrcholy správně vzad směřující. Hřbetní linie rovná, krátká, pevná,žebra hluboká a správně klenutá. Bedra krátká osvalená, směrem vzad lehce spadající k nasazení ocasu. Slabiny velmi lehce vykasané. Celkově působící kompaktně, ale ne neohrabaně.

Ocas: Nízko nasazený, krátký, vývrtkovitě stočený, je nesen pod úrovní hřbetu

Hrudní končetiny: Mírně od sebe, v jedné linii s ramenem. Rovné kosti, dobře osvalené, zápěstí krátké a silné, lokty se nesmí vtáčet dovnitř, ani vytáčet ven. 

Pánevní končetiny: Korektně postavené, dobře zaúhlené kolenní klouby, stehna silná, dobře osvalená.

Tlapky: Sevřené, malé a kulaté, nevbočené, ani nevybočené, se zřetelně klenutými prsty.

Pohyb: Jistý, přímo vpřed směřující, hrudní i pánevní končetiny se pohybují rovnoběžně s podélnou osou těla v dokonalém rytmu, každý krok vykazuje eleganci, sílu a radost z pohybu.

Srst: Krátká, hladká, jemná v dobré struktuře.

Barva: Žíhaná nebo černá s bílými znaky. Požadované znaky - bílý čenich, stejnoměrný bílý pruh mezi očima, oči a uši v tmavém poli, bílá hruď. Žádoucí znaky - bílý límec, částečně, nebo úplně bílé přední končetiny, zadní končetiny pod patu. 
Diskvalifikace: jednobarevná černá, žíhaná, šedá, tulení, játrová bez bílých znaků. Jednotná bílá, nebo nesprávné proporce barvy a bílých znaků, jakékoli obměny jež ubírají na kvalitě celkového vzhledu.

Hmotnost: do 11,4 kg

Celkovým dojmem tento pes musí působit kvadratickým rámcem s temperamentním elegantním pohybem.